Безплатни консултации за пациенти с неповлияваща се от стандартна терапия артериална хипертония

Прегледите ще се извършват в Медицински център Нова Поликлиника, Габрово.

Статистиката сочи, че хипертонията е основна причина за преждевременна смърт в света, а  България е сред страните с най-голям брой заболели от сърдечносъдови заболявания. В същото време наличието на високо кръвно е и сред най-предотвратимите заболявания.
С цел превенция на органните усложнения и адекватно лечение на артериалната хипертония Пратиа България предлага възможност за допълнителна консултация и възможност за иновативно лечение на артериалното налягане.
Консултацията е предназначена за пациенти с: 
    • Диагноза високо кръвно налягане от поне 6 месеца 
    • Кръвно налягане със стойности 140-170/90-105
    • Прием на антихипертензивна терапия (повече от 2 медикамента за артериална хипертония).
За да си запазят час, желаещите е нужно да се обадят в работен ден между 8:30 и 17 ч. на тел.: 0877 42 74 19 или да се регистрират на: https://www.pratia.bg/hypertension-2/
Прегледите ще се извършват в Медицински център Нова Поликлиника, гр. Габрово.

ХИПЕРТОНИЯ
Артериална хипертонията, наричана още „високо кръвно налягане“, е състояние, при което налягането на кръвта е по-високо от нормалните стойности. За такива се приемат стойности над 140/ 90 mmHg. Различават се лекостепенна, умерена и тежка артериална хипертония в зависимост от стойността на артериалното налягане. Крайния стадий на органно увреждане, причината за което е и АХ, са бъбречна недостатъчност, миокарден инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност, зрителни увреждания, периферна артериална болест.

СИМПТОМИ НА ХИПЕРТОНИЯТА
Високото кръвно налягане е наричано „тихият убиец“, тъй като често няма предупредителни симптоми и затова трябва да се следи. Голяма част от хората не контролират и не лекуват високото си кръвно налягане, защото не знаят за проблема. Понякога обаче може да се появят симптоми като главоболие, замаяност, замъглено зрение или гадене. 

ПРИЧИНИ
При 5 -10% от случаите високото кръвно налягане е предизвикано от заболяване или друго състояние на организма – хронична бъбречна болест, бременност, алкохолна зависимост, дисфункция на щитовидната жлеза и др. След като болестта се излекува, кръвното налягане се нормализира. При останалите 90% от случаите причината за появата на високото кръвно налягане е комплексна.
Водеща роля има начинът на живот - недостатъчна физическа активност, нездравословна диета (твърде много сол, малко плодове и зеленчуци и др.), наднормено тегло, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, стрес, наследствени генетични фактори.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здравеопазване

Към началото

Следвай ни