Как колективните действия за бизнес интегритет промениха средата в България?

Ot-lyavo-nadyasno--Kremena-CHobanova,-Fransoa-Valerian,-Kalin-Slavov-i-Kaunain-Rahman
От ляво надясно: Кремена Чобанова, Франсоа Валериан, Калин Славов и Каунаин Рахман
Компании от сферата на индустрията, здравеопазването и енергетиката въведоха стандарти за бизнес интегритет в сътрудничество с Асоциация “Прозрачност без граници“

Компании от 3 ключови за българската икономика отрасъла – индустрия, здравеопазване и енергетика, въведоха стандарти за бизнес интегритет. В тях са заложени добро управление, превенция и реакция на конфликт на интереси, равенство и защита от дискриминация, управление на дисциплинарни производства, поверителност и защита на данни, опазване на околната среда, защита на служителите, подаващи сигнали за нарушения. 
Чрез инициативата „Интегритет в бизнеса“ екипът на Асоциация „Прозрачност без граници“ участва активно в засилването на ролята на частния сектор в борбата с корупцията в България. Целта е да се насърчи приемането на доброволни антикорупционни стандарти и развиване на култура на бизнес интегритет в България като част и от съвременните ESG изисквания, което да доведе до повишаване на конкурентоспособността на бизнеса.
Сред партньорите на Асоциация „Прозрачност без граници“ в сектор „Енергетика“ са НЕК, АЕЦ Козлодуй, Хидроенергийна компания АД и „Гелишев“ ЕООД.
От сектор „Индустрия“ се включиха „ПИМ“ ООД Хасково, „Скай Монт“ ЕООД и „Кировци“ ЕООД.
А от сектор „Здравеопазване“ – Университетска Първа МБАЛ „Св. Йоан Кръстител“, Медицински център „ФиХелт“ София, МБАЛ „Княгиня Клементина“.

Какво споделиха нашите партньори за въвеждането на тези стандарти? 

„Политиката за бизнес интегритет на „Скай монт“ ЕООД е насочена към налагане на добро управление, почтеност и етични ценности във всички процеси на Организацията и на всички структурни нива“, заяви Диана Кондова от фирма „Скай Монт“.
„Ръководството на болницата винаги е било отворено към насърчаването и подпомагането на почтеното управление, предотвратяването на конфликти на интереси, откритата комуникация и уважението, което води и до по-голямо удовлетворение от работата със служителите и пациентите на болницата.“, споделиха от Университетска Първа МБАЛ „Св. Йоан Кръстител“. 
„Безкрайно съм благодарна на Асоциация „Прозрачност без граници“ за помощта в изготвянето на всички стандарти. Както и на документите, които ще повишат информираността на нашите служители. Очаквам да се подобри качеството на управленските процеси. И да се изгради една култура за ангажираност у служителите. Така, че те да не изпитват страх от подаването на сигнали. Понеже знаят, че има създаден механизъм, който ги защитава. В резултат на всичко това очаквам да се подобри услугата, която предлагаме на нашите пациенти.“ каза доктор Даниела Чавдарова, управител на Медицински център ФиХелт София“.
Извън трите сектора Асоциацията въведе стандарти за бизнес интегритет и добро управление и в Българска банка за развитие (ББП) и Хасковска търговско-промишлена палата.
„Наблюдаваме повишена ангажираност от страна на служителите към вътрешнонормативната рамка, което води до засилване на лоялността и корпоративния интегритет. Основните причини за по-доброто приемане и спазване на корпоративните стандарти и принципи се дължи на ангажирането на ръководството, както и необходимостта да се отговори на очакванията на партньори на банката и обществеността.“ сподели представител на ББР.
Бизнес интегритетът е едновременно цел и средство за постигане на устойчиво бизнес развитие чрез колективни действия. 
Инициативата разглежда тези действия през призмата на ангажираността на държавните институции, бизнеса, академичната общност и гражданското общество, възприемайки частния сектор като движеща сила за развитие на цялостна култура на интегритет.

В рамките на проекта София беше домакин на форума „Устойчиво развитие и бизнес интегритет". Той беше открит от г-н Франсоа Валериан (вляво), който през 2023 г. беше избран за Председател на Борда на директорите на Тransparency International.


За да обедини усилията на модерно мислещия бизнес, който оценява предимствата на приложението на философията за бизнес интегритет и споделя ценности като откритост към обществото, почтеност и спазване на етични стандарти Асоциация „Прозрачност без граници“ създаде и Бизнес Интегрити Клуб, в който членуват Американска търговска камара в България, Асоциация на директорите за връзки с инвеститорите в България, Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска търговско-промишлена палата, Българо-швейцарска търговска камара, Конфиндустрия България, Национална организация на митническите агенти (НОМА). Бизнес интегрити клубът разпространява етичните ценности, бизнес практики и стандарти и насърчава въвеждането на по-прозрачни и отговорни процеси сред членовете на бизнес асоциациите. 
Екипът на Асоциация „Прозрачност без граници“ е убеден, че университетското образование за бизнес интегритет играе решаваща роля за оформянето на етичните нагласи на бъдещите лидери и отговорни граждани в България. С курса Бизнес интегритет в Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ развиваме потенциала на студентите и сътрудничеството между бизнеса, академичната общност, което да се използва за изграждането на капацитета на бъдещите бизнес лидери.
В резултат на инициативата „Интегритет в бизнеса“ доброто управление и бизнес интегритетът се превърнаха от концепции в разпознаваеми и прилагани на практика инструменти.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни